>>> Itālija

Klimats: Mērens un subtropisks Vidusjūras klimats. Itālijas ziemeļos un Padānas zemienē klimats ir pārejošs no subtropiska un mērenu, vasaras ir karstas, vidējā jūlija temperatūra ir no +22ºC līdz +24ºC, ziemas ir aukstas un tumšas, vidējā janvāra temperatūra ir ap 0ºC. Dienvidos ir Vidusjūras klimats, vasaras ir karstas un sausas, vidējā jūlija temperatūra ir +26ºC, ziemas ir siltas un maigas, vidējā janvāra temperatūra ir no +8ºC līdz +10ºC, sniegs uzsnieg reti (izņemot kalnu rajonus, kur virs 1500 m sniegs turas 200 dienas gadā).

Naudas vienība: Eiro

Nacionālā virtuve: Itālija vizītkarte ir visdažādākās „pastas” – makaronu izstrādājumi, no tiem populārākie ir spageti. Piedāvātas tiek ļoti dažādas putras – „Fetučīni”, „ Taljoni”, „Trenette”, „Picokeri”. Dienvidos vairāk iecienīti ir jūras produkti – cepta zobenzivs, krevetes un mīdijas. Lielā cieņā ir dārzeņu salāti ar olīvu eļļu un siera gabaliņiem. No desertiem piedāvāti tiek ļoti garšīgi saldējumi, siera tortes, visdažādākos šokolādes veidus. Ļoti iecienīts dzēriens ir kafija, kā arī vīns, kurš tiek likts uz galda katrā ēdienreizē. Vieni no pazīstamākajiem ir „Kjanti”, vermuts „martini”, aperitīvs „Kampari”. Lieliski ir arī liķieri – „Amareto” un „Sambuka”, populārs ir arī vietējais degvīns „grappa”.

Apskates objekti:
Milāna – viena no pussalas visvecākajām pilsētām. Milānas sirds – Pjaca Doma laukums ar Viktora Emanuēla II statuju, Ziemeļu pili ar Triumfa arku un gotiskā stila Milānas katedrāli, kura ir lielākā gotiskā stila baznīca pasaulē. Apskates vērta ir Sforcu pils, laukums ar La Skala operteātri, Doma katedrāles muzejs, Valsts modernās mākslas muzejs, Santambrodžio baznīca, Sv. Maurīcija baznīca, Sanlorenco Madžore baznīca ar Sanakulino kapelu, Sv. Lorenco baznīca, Santa Eustordžio baznīca ar Portnari kapelu. Milāna var lepoties ar unikāliem mākslas darbiem, kuri glabājas tās muzejos - Brēra pinakotāka, Kastelo muzejs, Ambroziāna pinakotāka, Nacionālais zinātnes un tehnikas muzejs, Arheoloģiskais muzejs, Poldi Pecoli muzejs, Modernās mākslas galerija. Milānā atrodas arī izklaides parks „Minitalia”, daudz skaistu ezeru un formulas 1 trase Monca. Veronā atrodas otra pēc Kolizeja lielākā Senās Romas arēna Pjaca Bra, Sandjego baznīca, Erbe un Sinjoras laukums, Akmens tilts un Vecā pils.

Florence pēc pieminekļu daudzuma neatpaliek no Romas. Pie slavenākajiem Florences pieminekļiem pieder Vekio pils, Sinjoras laukums, Uffici galerija, Bardžello pils, Palaco Pitti, Florences rātsnams, Vekio tiltiņš, Santa Kroče baznīca, Maria del Fiore katedrāle, Santa Croces baznīca, Džotto zvanu tornis, Sinjoras tornis, Sandžovanni baptistērijs. Florencē ir arī muzeji – Uffici galerija, San Marko muzejs, smalkās mākslas akadēmijas galerija, piti galerija karaļu apartamentos, palatinskā galerija, mūsdienu mākslas galerija, serebra muzejs, kariešu muzejs, nacionālais muzejs bardžello, arhealoģiskais muzejs krocetta pilī ar savāktiem antīgiem mākslas darbiem, medicas muzejs Medica-Rikarda pilī. Venēcija uzcelta uz 122 salām, kuras savienotas ar 400 tiltiem. Tā ir īsta pilsēta piemineklis, kur var katra māja pretendēt uz nosaukumu vēstures piemineklis. Viena no slavenākajām vietām ir – lielais kanāls, kurš iet caur visu pilsētu sasniedzot apmēram 4 km garumu. Un platumu līdz 70m.

Lielais kanāls, kas ved uz Venēcijas galveno laukumu – San Marko laukumu ar XI g.s. baznīcu un pazīstamo Dodžu pili. Pa visu pilsētu izmētāti kolosāli valsts pieminekļi – pazīstamais ‘’Zelta tilts’’ (‘’Rialto’’), ‘’Ieelpas tilts’’ un ‘’Menjala tilts’’, Sv. Marka katedrāle, Murāno stikla pūtēju sala. Paduja ir viena no skaistākajiem Eiropas pilsētām, pazīstama ar Valē laukumu, Sv. Antonio baznīcu, Del Bo pili, vecpilsētu. Piza ir pazīstama visā pasaulē ar Pizas torni. Pilsētā var apskatīt – Brīnumu laukumu, vecpilsētu, arhitektūru, Baptistēriju un Doma baznīcu. Neapole ir trešā lielākā pilsēta valstī, tās vizītkarte ir Vezuva vulkāns, kā arī apskates vērta ir Karaļpils, Sv. Januārija kapela, galerija Kampodimonte, San Karlo teātris, Nacionālais arheoloģiskais muzejs.

Itālija ir pazīstama arī ar pludmalēm un kūrortiem. Vispopulārākie kūrorti Ligūrijā ir Vernaca, Riomadžor, Monteroso el Mare, Apūlijā populārākie ir Otranto un Tremiti. Ļoti populāras tūristu vidū ir Sicīlijas sala, kuru atpazīst ar lielāko Eiropas vulkānu Etnu un tās galvaspilsētu Palermo, kā arī Sardīnijas sala – viena no Vidusjūras tīrākajām salām. Itālija ir populāra arī ar kalnu kūrortiem, un to ir ļoti daudz – Kortina d’ Ampeco ir viens no populārākajiem ar daudzām viesnīcām, restorāniem, bāriem un kafejnīcām. Kurmajor atrodas Montblāna pakājē un arī ir ļoti iecienīts slēpotāju vidū. Tre Valli rajonā atrodas šādi kūrorti – Moena, Passo san Peligrino, Alpa di Luzija. Araba ir ļoti ekstrēms kūrorts ar grūtām trasēm. Val Gardena ir pasakaina ieleja Sasolungo kalna pakājē, kura iekļauj sevī trīs kūrortpilsētas – Ortizeja, Santa Kristiana, Selva Gardena. Itālija nav bagāta ar Nacionālajiem parkiem, bet tie ir ļoti skaisti un labi kopti. Visvecākais ir Grand Paradiso nac. parks – brīnišķīga daba, kalnu kazas, lapsas, ērgļi un daudzi citi dzīvnieki. Vislielākais ir Stelvio nac. parks – netālu no Šveices robežas uz ir bagāts ar dzīvnieku un augu daudzveidību.

Uzziņu telefoni: Policija 113
Ugunsdzēsēji 115
Ātrā palīdzība 113 vai 118
Uzziņas pa visu valsti 110
Itālijas auto klubs 116