>>> Atpūta pie jūras

Kanāriju salas





Kanāriju salas – tās ir mūžīgā pavasara salas, kurās laiks nemēdz būt slikts un lietains, tveicīgi karsts vai dzeloši salts. 

Mūsdienu Kanāriju salu nosaukums cēlies no latīņu valodas vārda canis – ’suns’. Salas šādu nosaukumu guvušas tādēļ, ka šeit mituši daudz savvaļas suņi.
PlatībaKanāriju salu kopējā platība – 7447 km2. Tenerifes salas platība – 2034 km2, Grankanārijas salas platība – 1560 km2. Galvaspilsēta.  Kanāriju salu galvaspilsēta, kā arī valdības darba vieta, mainās ik pēc četriem gadiem. Katrai salai ir pašai sava galvaspilsēta. Tenerifes salas galvaspilsēta ir Santakrusa de Tenerife, Grankanārijas salas galvaspilsēta – Laspalmasa. 
Ģeogrāfija.  Spānija dalās 17 autonomos apgabalos, kuros ir arī Baleāru un Pitiūzu salas Dienvidjūrā un Kanāriju salas Atlantijas okeānā.  Kanāriju arhipelāgu, Spānijas Karalistes autonomo apgabalu, veido septiņas lielas un sešas mazas vulkāniskas izcelsmes salas, kas atrodas Atlantijas okeānā. Tas ir vistālākais jaunās Eiropas punkts – no Āfrikas kontinenta rietumu piekrastes to šķir 108 km, bet no Pireneju pussalas – aptuveni 1500 km. Lielākās salas: Tenerife, Fuerteventura, Grankanārija, Lansarote, Palma, Gomera, Jerro. Divās provincēs iedalītas salas, kas atšķiras ne tikai ar ainavu un klimatu: rietumu province (galvaspilsēta – Santakrusa de Tenerife) un austrumu province (galvaspilsēta – Laspalmasa). Augstākā vieta – Teide virsotne (3718 m) atrodas Tenerifes salā.   
Klimats.  Visa gada garumā Kanāriju salās ir silti – vidējā gaisa temperatūra svārstās 18–24 grādu robežās, bet gaisa temperatūra Atlantijas okeānā svārstās 19–20 grādu robežās. Šādu maigu un siltu klimatu nosaka ģeogrāfiskais tuvums Āfrikas kontinentam, siltajai Golfa straumei un vējš, kas pāri Atlantijas okeānam nemitīgi pūš no Sahāras tuksneša. Dažādais ģeogrāfiskais izvietojums un savdabīgais reljefs ir iemesls tam, ka salās klimats ir atšķirīgs – sākot ar maigu un mitru, līdz siltam un sausam.
Kanāriju salu ekonomikā liela loma ir tūrismam, kas veido apmēram 32% no salu iekšzemes kopprodukta. Citas svarīgas ekonomikas nozares ir būvniecība (apmēram 20% no iekšzemes kopprodukta) un zemkopība. Salās audzē: tomātus, kartupeļus, sīpolus, cukurniedres, vīnogas, dateles, apelsīnus, citronus, vīģes, aprikozes, persikus, mandeles, kviešus, miežus, kukurūzu. Eksportam audzē banānus un tabaku. 
Virtuve.  Kanāriju salu virtuvei raksturīgi no vietējiem produktiem – svaigām zivīm, jūras veltēm, kazas gaļas, salā augošajiem augļiem un dārzeņiem, piemēram, avokado, tomātiem, papajas un banāniem pagatavoti ēdieni. Visus ēdienus pasniedz papildinātus ar daudzveidīgām, pikantām un aromātiskām mērcēm.  Vispopulārākie ēdieni Kanāriju salās ir: papas arrugadas – sālsūdenī vārīti kartupeļi ar visu mizu (tos vāra tikmēr, kamēr viss ūdens iztvaikojis un kartupeļi pārklājas ar sīkiem sāls kristāliem), kurus pasniedz kā piedevu zivju un gaļas ēdieniem; sancocho canario – sautēta zivs (visbiežāk asaris); ropa vieja – sautēta vistas gaļa, liellopa gaļa, kartupeļi; conejo al salmorejo – īpašā mērcē sautēts trusis; baifo un machorra – kazas gaļa; arroz con verduras – rīsu salāti ar sagrieztu papriku, kukurūzu un tomātiem. Kanāriju salās var nobaudīt arī spāņu virtuves tradicionālos ēdienus: paella – rīsu ēdiens ar jūras veltēm un kapātu gaļu, gazpacho – no dažādiem dārzeņiem gatavota aukstā zupa, caldera de pescadozivju zupa spāņu gaumē, tortillas – omletes ar dārzeņiem, sieru, zaļumiem, sīpoliem u. tml. Populārākais deserts Kanāriju salās ir saldais mandeļu krēms, kam pievienots olas dzeltenums un kanēlis. Tā nosaukums ir bienmesabe. Alkoholiskie dzērieni.  Tikai Kanāriju salās dara Malvazia vīnu, kam ir īpaša, salda garša un neparasti dzintaraina krāsa. Kanāriju salas ir slavenas ar savu rumu, konjakiem un liķieriem. Populāri Kanāriju salās ir arī spāņu vīni: Dorada un San Miguel.
Vietas, kuras noteikti būt jāapskata.Tenerifē būtu ieteicams apskatīt Loro parku ar tā eksotiskajiem augiem un dzīvniekiem. Spilgtu iespaidu rada Maskas aiza, kas atrodas salas vidienē un kurā izvietojusies nesen no visas apkārtējās pasaules pilnīgi nošķirts ciematiņš. No šejienes paveras elpu aizraujoši skati. Jāapskata arī Teide vulkāns, kas ir trešais lielākais pasaulē, kā arī vulkāna apkaime izveidotais Nacionālais parks. Grankanārā noteikti ir vērts apskatīt salas galvaspilsētu Laspalmasu ar tās savdabīgo, Kanāriju salām raksturīgo vecpilsētu, kas bruģēta ar melnu lavu un apbūvēta ar arhitektoniski neparastām mājām. Spilgtu iespaidu rada Palmitosas parks – īsti tropi, pilni eksotisku augu un dzīvnieku.Pavadot Tenerifē un Grankanārā atvaļinājumu, ieteicams apskatīt arī citas arhipelāga salas – unikālo Lansarotes salu ar tās darbīgo vulkānu un „Timanfaya” Nacionālo parku, kā arī Gomēru – viszaļāko no Kanāriju salām, kurā atrodas „Garajonay” Nacionālais parks.

avots: novatours.lv

Plāno ceļojumu? Svarīga informācija

Kūrorti salās:

>>> Tenerife
Lidojums: Rīga- Tenerife - Rīga
Izlidošanas datumi: no
Ilgums: 7, 14 naktis
Cenas: no

>>> Gran Kanārija